Fotos cedides per StartUp
Fotos cedides per StartUp

Sega del Blat de Mestral 2023 a Santa Coloma de Queralt

Aquest dijous 27 de juliol ha tingut lloc l’acte de la Sega del Blat de Mestral 2023 a Santa Coloma de Queralt, organitzat per Coperal.

La jornada ha servit per fer palesa la difícil situació del sector primari en un any de sequera extraordinària però, alhora, per posar en valor el potencial de la Farina de Mestral i dels productes de proximitat. Precisament durant l’acte s’ha donat a conèixer el nou format d’envasat de la Farina de Mestral, que fins ara es comercialitzava en sacs de 5 kg i ara ja està a la venda a Coperal en paquets d’1 kg per facilitar el seu consum a nivell domèstic. Properament s’ampliarà el nombre de punts de venda a altres municipis de la demarcació.

La trobada ha començat amb una recepció a totes les persones assistents i després ha tingut lloc l’inici protocolari de la sega del camp amb les varietats de blat panificable aptes per a la farina de mestral. Diverses autoritats han assistit a l’acte, entre les quals en destaquen Àngel Xifré Arroyo, Delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona; Joan Gòdia Tresánchez, Director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya; Joan Canela Ríos, President del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; Josep Jaume Corsellas Corbella, alcalde de Santa Coloma de Queralt; Jordi Just Miró, President de la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Reus; Ramon de la Fuente, President del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp; Ramon Sarroca, President Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, a més d’altra gent representativa del territori i membres del Consell Rector, socis,  i la direcció de Coperal.

Durant els parlaments s’ha destacat la importància dels agents que intervenen en el projecte Farina de Mestral: productors de blat, farineres i forners. La seva implicació, juntament amb el suport de les institucions, és imprescindible per produir i potenciar el consum de la Farina i l’elaboració del Pa de Mestral, uns productes de proximitat amb la qualitat i l’origen com a grans valors.

La Directora General de Coperal, Antonieta Gual Gassó, ha exposat els eixos principals del projecte del Grup Operatiu Farina de Mestral, que actua com a motor per impulsar i potenciar la varietat de blat panificable per a la farina de mestral, remarcant que aquest projecte progressa any rere any i confia que s’aconsegueixin resultats positius, necessaris per a l’agricultura i l’alimentació. El grup operatiu està format per Coperal,

el Gremi de Forners de la província de Tarragona, el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i compta amb el suport tècnic de Concactiva.

El President de Coperal, Ramon Segura Bonell, ha posat el punt de mira en la desastrosa campanya de cereal d’enguany al Camp de Tarragona, amb pèrdues que arriben al 100 % de la collita en zones com l’Alt Camp;  també ha remarcat la dificultat de gestionar la collita per l’elevat grau d’humitat del cereal collit, i sobretot ha demanat a les administracions públiques que tinguin en compte tots aquests factors negatius per a flexibilitzar els compliments normatius dels agricultors, ajudar-los i animar-los a seguir, ja que son un factor clau per a avançar en la sobirania alimentària.

Com a cloenda de l’acte s’ha ofert un esmorzar amb Pa de Mestral i altres productes del territori a la cinquantena de persones assistents.